Wednesday, 20 July 2011

Sakit Tumit

Terdapat beberapa punca kesakitan tumit. Di antaranya ialah tekanan yang berlebihan, keradangan pada lapisan lemak di tumit dan ketumbuhan spur atau tulang kecil di tumit yang menekan tisu lembut disekelilingnya. Sekiranya ada spur di tumit masalah agak sukar dirawat. Injeksi, ubatan, urutan tradisional hanya dapat kurang sementara saja. Anda boleh gunakan insole atau pelapik tapak kaki. Dapatkan yang berkualiti di farmasi atau kedai sukan. Insole perlu di pakai dengan kasut kain dan tidak boleh guna kasut tumit tinggi. Kasut tumit tinggi boleh mengubah mekanikal badan terutama di tumit, lutut, pinggul dan pinggang dalam jangka masa yang panjang.

Tekanan yang berlebihan di tumit disebabkan oleh kelemahan otot hamstring dan sendi lutut yang terlalu kebelakang, jadi segala berat badan tertumpu tumit dan bukan di tengah tapak kaki.

Gejala dan Simtom:-
1) Sakit terasa berdiri dan berjalan
2) Kelemahan otot hamsring dan betis
3) Sendi pergelangan kaki keras.

Lain-lain sebab sakit tumit adalah disebabkan oleh tulang-tulang tapak kaki telah jatuh atau flat foot. Masalah lain ialah plantar fasiatis iaitu kebengkakan ligamen atau urat tulang tapak kaki.

Dalam perubatan refleksologi bahagian tapak kaki mewakili organ-organ pencernaan seperti rektum, usus, buah pinggang, pundi kencing dan pelvis. Memang dalam perubatan refleksologi sekiranya organ-organ ini tidak seimbang atau bermasalah, otak akan reflekkan kesakitan di kawasan tapak kaki dan tumit. Dalam perubatan stimulatheraphy pula, sekiranya organ-organ utama badan bermasalah, refleknya akan dapat dirasa di atas kepala. Saya juga mencadangkan agar anda rendam kaki dalam air suam campur garam rendam kaki setiap hari selama 20 minit.

Untuk perubatan alternatif bolehlah cuba rawatan urutan stimulatherapy kami di Pusat Urutan Stimulatheraphy Sentul

No comments:

Post a Comment